Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Alnus ry / Retket

RETKEN 2017 suunnittelussa Kannuksen vanhassa Meijeritalossa metsänhoitoyhdistyksessä muisteli Vuolletin Pentti:

Olipa Lestijärven taiteilija ja eräopas Åke Utter veneellä esittelemässä erämaassa Lehtosenjärveä Metsähallituksen herroille. Ajelutti veneellä järvellä ja kertoi Åke herroille: "Tunnen joka kiven Lehtosenjärvessä." Silloinpa vene karahti kivelle ja huojutti pahasti herralastia. Johon Utter: "Ja siinä oli ensimmäinen!"  Tunnettu on Lehtosenjärvi kivisyydestään.

RETKI 9.6. 2017 Lestijärvi- Toholampi - Kannus- Kalajoki Tapion Tupa- Siiponjoki- Pöntiönperä 

 Alpo Puusaari kertoi:

" Jouko Kulla sanoi, että tein uuden vajan, kun oli tuulenkaatoja . . Vajassa pari puimakonetta ja maamoottoria. 

JOUKONUUS.jpg

RETKI 14.5. 2016 Toholammilta Eskolaan ja Kukonkylän ja Korhosen kautta Sieviin.

Maakunnan metsien kätköissä on historiaa.

Keski-Pohjanmaan maakunnan historiasta ja metsähistoriasta erityisesti kiinnostunut reipas porukka retkeili Toholampilta Eskolaan ja sieltä Vanhankirkon kautta Sieviin. Eskola oli aikoinaan Metsähallituksen kapearaiteisen rautatien päätepysäkki, jossa valtion metsistä hakattu puutavara lastattiin Valtion Rautateiden kyytiin. Tänä päivänä Eskola on vireä kyläyhteisö, jossa toimii Eskolan kyläyhdistyksen hallinnoima Palveleva Yhteisö- hanke. Eskolatalossa on lounasruokala ja vanhassa koulussa on kyläläisten laatima Eskolan pienoismalli, johon Veikko Murtoniemi on veistänyt puolensataa ihmishahmoa juna-aseman monaisissa töissä. Jaakko Hautamäki kertoili Leppilammen historiasta ja sen vanhoista taloista, jotka ovat vielä alkuperäisillä paikoillaan. Matka jatkui Kukonkylän ja Asemakylän eli Korhosen kautta Vanhallekirkolle, joka on ollut vanhan Sievin pääkylä kappeleineen ja hautausmaineen. Matkalla kertoi ”metsähistoriatohtori” Anne Ruuttula-Vasari maakunnan vanhoista sahoista ja jokiuitoista mielenkiintoisia asioita. Kiurunkankaalla oltiin entisen Evijärven pohjalla ja nähtiin ympärillä laajat viljelylohkot, jotka osoittavat tilusten uusjaon merkityksen maatalouden harjoittamiselle nykyaikana. Mielenkiintoinen retkemme päättyi Toholammilla Kerttulan kentälle, josta löytyy on muistokivi, jossa lukee:

"Albert Gebhard 1869-1937 on lahjoittanut tämän puiston Toholammin nuorisolle." Gebhard oli tunnettu taidemaalari, jonka kotitalon Häkkilän maille on rakennettu urheilukenttä. Siinä erotessa lupailtiin samanmoisella retkellä tavattavan taas vuoden päästä. Retken järjesti metsähistoriayhdistys Alnus ry, jonka tarkoituksena on metsäkulttuurin säilyttäminen, edistäminen ja metsien historian ja merkityksen tunnetuksi tekeminen Keski-Pohjanmaalla, maakunnan metsäalan merkkihenkilöiden elämäntyön vaaliminen sekä tähän aihepiiriin liittyvä tutkimus. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Alpo Puusaari Himangalta.

Matti Parikka

6.6. 2015 retkeiltiin Lestijärven valtion metsien metsänvartijatilloilla. Niistä säilynyt on Niskankorpi eli Kattilakoski jota Timo Lappi ja Aimo Itäniemi esittelivät- Retkellä oli 40 osallistujaa ja Toholampin Osuuspankki kustansi ruokailun Valkeisenjärven Pikkupeura ravintolassa. 

_________________________________________________________________________

retkihavulaan.jpg

"Metsätiedon pitkospuut" -retki  19.9. 2013  alkoi Siipojoelta, jossa luento uudesta metsälaista sitten kuvan Havulaan Santaholman taloon ja retkeilijät tutustuivat  tutustuivat Tapion Tuvan Alnus ry:n näyttelyyn ja "Alnus ry 13-vuotta" esitykseen . Lopuksi Meriluontokeskus.

Laavulla_Jamsassa_2013

Etelä-Korean metsäkultuuriväki Suomen vierailulla 23.-29.6.2013

Alnus ry järjesti etelä-korealaisen metsäkulttuuriväen ja yliopistoihmisten Suomenvierailun. Juhannuksen jälkeisellä viikolla vieraat tutustuivat suomalaiseen metsäkulttuuriin Alnus ry:n kunniapuheenjohtajan, emeritusprofessori Matti Palon johdolla.

Kuva: Matti Palo 2013

Retkeläiset yhtiön metsän laavulla Mäntässä.

Katso retkeilyn kuvakooste täältä

 

karjanjarven_nuotiolla.jpg

Metsäretkeily Kannuksessa 17.9.2011

Retkeläisiä makkaranpaistossa ja nokipannukahveilla lintujärveksi kunnostetun Karjanjärven laavulla Kokkolan Väliviirteellä.

Katso retkiohjelma täältä.

tukkiranni.jpg

Metsänomistajien kesäkurssiretkeily
Kannuksessa 1.7.2011

Retkeily tehtiin yhteistyössä Keskipohjan metsänhoitoyhdistyksen kanssa. Alnuslaiset hoitivat retken suunnittelun ja olivat mukana kohteiden esittelyissä.

Katso retkiohjelma täältä.

Korpelan Voiman patoalueella, Suomen pisin tukkiränni. Kuva Matti Parikka.

 

nuotiolla-15.jpg

 Kuva: TS-2008

mylly_tyngalla-15.jpg

 

Kuva: TS-2008
retkelisi1-15.jpg
Kuva: TS-2007

heiskasella-2_2007-05-14-15.jpg

 Kuv: TS-2007

lintut-2.jpg

  Kuv: Matti Palo -06

Toholammin metsäpäivä

Alnus ry järjesti 26.8.2008 yhdessä  Toholammin Osuuspankin ja Keskipohjan metsänhoitoyhdistyksen kanssa Toholampilaisille ja Lestijärviläisille metsäretkeilypäivän. Katso lisää täältä.

 

 

TAPION PÄIVÄN
OPINTORETKEILY KALAJOELLA
18.6.2008

 

 

Metsähistorian Seuran ja Alnus ry:n
Osterbotten - Keski-Pohjanmaa opintoretkeily 
31.8.-1.9.2007

Tunnelmia retkeltä täältä!

  

METSIEN MIEHET SUUNNITTELUMATKALLA 

Alnuksen hallituksen jäsenet kävivät 14.5.2007 puutaiteilija Jorma Heiskasen luona Sievin Järvikylällä tutkailemassa lähimetsään syntyvää puueläinpuistoa Lue lisää  (pdf 0,23 Mb).

 

METSÄ JA MERI KOKKOLAN KEHITYKSESSÄ 15.09.2006

Kokkola-retkeily käynnistyi jo aamuhämärissä nuorisokeskus Villa Elban pihassa, kun kuljimme hallan kuuraamia pitkospuita Rummelön lintutornille harmaalepikoiden läpi kera punakylkirastaan ensilaulujen. Oppaanamme toimi Kokkolan lintuharrastajista lukion biologianopettaja Terho Taarna. Retken tarkempi ohjelma täältä.

Kaarlelan kirkon lähistöltä löysimme Matti Palon johdolla 1500-luvun satamapaikan. Kokkolan museon assistentti Merja Passoja esitteli meille hulppeaa 270 vuotta vanhaa


Lisää täältä

Retki Syrjänjärvelle


kotisivut yhdistykselle