Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Elämyksiä metsästä / Metsää museossa / Eläinpuisto / Kun unelmista tuli totta
 

Kun unelmista tuli totta


Kirjoittanut Eläinpuiston ja Talonpojanmuseon yrittäjä Matti Toivonen, Kälviä.

Muistan aina ne onnelliset lapsuuden ajat, kun Kälviänjoen pienessä saaressa hoitelin kaniperhettä, jonka olin saanut hankituksi äitini suosiollisella avulla. Silloin tunsin niin suurta riemua siellä saarella, että hoivaamisen lomassa lauloin kaikki pyhäkoulussa oppimani laulut.

el�insuoja.jpg

Eläinsuoja. Kuva TS-06.

 

Myöhemmin vartuttuani jouduin opettelemaan kaikki karjanhoitoon ja maatalouteen liittyvät työt pienellä maatilallamme. Sotien jälkeinen maatalous oli varsin vaatimatonta hevosaikakautta. Elettiin lähes omavaraisesti; karjasta saatiin maito, voi, juustot, lihat ja nahoista jalkineet, vällyt, hevosvaljaat ja paljon muuta.

Maata viljelemällä saatiin leipä ja puuroaineet ja pellosta perunat sekä juurekset ja karjalle rehut talvea varten. Metsästä saatiin polttopuut sekä tarvepuut, joista tehtiin kaikki talossa tarvittava; reet, kärryt, rakennukset, huonekalut ja monenlaiset muut talossa tarvittavat esineet.

Rahaakin silti tarvittiin vaatteisiin ja erilaisiin ruokatarpeisiin. Sokeri ja kahvi olivat ylellisyyttä, mutta niitä hankittiin aina korttiannoksen verran ainakin vierasvaraksi.

Muistan aina, kuinka kovan työn takaa äitini hankki rahaa suuren perheen tarpeisiin.

Meillä oli pitkään ollut kasviviljelyä pihapiirissä joenrannassa, ja äiti kävi Kokkolan torilla myymässä porkkanoita, punajuuria, tilliä, persiljaa, kaalia, herneitä ja monia muita lajeja.

halkomotti.jpg
Halkomotin teko oli ennen osa arkea. Tämä motti kaunistaa Toivosen Talonpojanmuseota. Kuvat:Ts-06.

Illalla kasteen aikana otettiin kasvit maasta kasseihin ja laatikkoon pyörän tarakalle, ja aamulla varhain piti polkea torille aamuseitsemäksi. Sitä ennen äidin piti lypsää käsin lehmät ja laittaa jotain aamiaista perheelle. Ajomatkakin mutkaista ja mäkistä soratietä oli yli kaksikymmentä kilometriä. Useimmiten kuitenkin tavarat menivät kaupaksi, ja äiti sai tehdä tarvittavat ostokset lujalta hankkimallaan rahalla.

mersu1.jpg

 Lisää Matti Toivosen muiteluita; metsänhoidosta ja sahalaitoksesta

 

 Mersu ja tukkikuorma. Kuva: Jouko Teräs.


kotisivut yhdistykselle