Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Metsät / Meidän metsämme / Vihreä kulta / Arvokas puualan vieras
 

 

Tarinat on julkaistu aikaisemmin Vanhaa Räyrinkiä kirjassa. Kirjassa olevat tarinat on koottu Aila Haapalan vetämän  perinnepiirin muisteluista sekä haastatteluista ja asiakirjoista.

Kirjoittaja: Marjatta Pulkkinen.
Artikkeli julkaistaan www.alnus.fi/ -sivuilla tekijöiden luvalla

 

Arvokas puualan vieras

Vuonna 1758 sai Pohjanmaa arvokkaan vieraan.  Vara-amiraali F.H. Chapman, sittemmin aateloituna af Chapman, joka myöhemmin luettiin laivanrakennustaidon viiden merkittävimmän teoreetikon joukkoon, tuli  Pohjanmaalle katsastamaan puutilannetta laivanrakennuksen kannalta.

Amiraliteetilla oli ollut huolta tammimetsien riittävyydestä laivanrakennukseen, ja Chapman ehdotti, että pienemmät laivat rakennettaisiin männystä. Niinpä neuvosto myönsi määrärahan Länsipohjaan ja Pohjanmaalle suoritettavaan metsävarojen inventointimatkaan.

Chapman tuli Etelä-Pohjanmaan halki Kokkolaan joulukuun puolivälissä 1758. Siellä hän ilmeisesti tutustui kaupungin veistämöihin Vanhassa satamassa. Joulukuun 19. päivänä hän suuntasi matkansa Kokkolan ylimaahan. Oivun, Murikan, Hongan ja Nikulan jälkeen hän yöpyi lukuisten räyrinkiläistenkin esi-isän lautamies Antti Pollarin luona. Seuraavana päivänä hän tuli Räyrinkiin ja sitten paikkaan, jonka nimi oli Honkalahti. Ei tiedetä, mikä paikka tämä oli. Siellä pisimmät mastopuut olivat 70 jalan pituisia ja 20 tuuman paksuisia.

Veistämölle kaadetut puut olivat "ohuita latvasta, läpeensä oksaisia, jotensakin vääriä ja hyvin huonoja".  Samalla matkalla hän totesi Pietarsaaren seudun metsät  "aivan  loppuunhakatuiksi laivanrakennuksen ja tervanpolton tarpeiksi".

- Chapman johti  Viaporissa vuosina 1763 - 64 saaristolaivaston rakentamista. Siellä oli myös keskipohjalaisia kirvesmiehiä. Chapmanin papereiden yhteyteen oli liitetty kartta, jossa on varhaisin maininta Räyringistä, kuten Pekka Toivanen arvelee.  Siinä Kaarlepyyn vieressä laskee mereen joki, jonka varrelle on merkitty vain yksi paikka: Röring.

(Pekka Toivanen:  Fredrik Henrik Chapmanin Pohjanmaan matka 1758 - 59)

 


kotisivut yhdistykselle