Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Metsät / Meidän metsämme / Vihreä kulta / Uitto; Ne tukkilaiset...

 Tarinat on julkaistu aikaisemmin Vanhaa Räyrinkiä kirjassa. Kirjassa olevat tarinat on koottu Aila Haapalan vetämän  perinnepiirin muisteluista sekä haastatteluista ja asiakirjoista.

Kirjoittaja: Marjatta Pulkkinen.
Artikkeli julkaistaan www.alnus.fi/ -sivuilla tekijöiden luvalla

Uitto

Ne tukkilaiset...

Pikku-Liinus sai uuden nimen kerran uittoreissulla. Alavetelissä oli naisilla  painepata (värjäyspata) joen varrella. Liinus  oli mennyt ja värjännyt kaikki vaatteet mitä rannalla oli. Niinpä häntä sanottiin Färjäri-Liinukseksi sen jälkeen.

ne_tukkilaiset1-2.jpg

Karrin Kalle, Rauman vävy Kalliojärveltä, oli uitossa. Kruunupyyssä hän huomasi  variksenpeljättimellä hyvännäköisen takin. Kalle meni vaihtamaan, tuli toisten luo ja sanoi, että peljätin oli kovasti mielissään, kun hän jätti taskuun hilikun väliä.

Kerran Alavetelissä Räyringin miehet saivat päähänsä, että kirkon puuäijä se vasta olisi komea uittojätkä. Niinpä he irrottivat äijän, pukivat tälle saappaat jalkaan ja ottivat mukaansa uittoon.

Kysyimme asiaa Alavetelistä. Osvald Kaitfors  kertoo, että tapaus sattui  ihan tämän vuosisadan (1900) alussa, Svanljungin uittojen aikaan. Alavetelin  toinen vaivaisukko oli laitettu nälkävuosina kerjuulle tienvarteen kirkonmäen reunaan, kiilattu kiveen ja raudoilla kiinnitetty.Ukko oli riistetty irti. Oli nähty uittomiehiä niillä main ja ruvettiin puhumaan, että puuäijä oli lähtenyt uittoon.

Tuhteja tukkilaisia, vasemmalta Antti Rauma, Kalle Karri ja Sulo Löija. Karrin Kalle oli myös suutarai. Muistetaan syksy, jolloin Kalle kiersi ympäri Räyringinjärven talosta taloon suutaroimassa.

 

 

Puuäijä löytyikin sitten meren rannassa vedestä, ryöstettynä, reikä rinnassa.

Vuonna 1911 on  Pyrintö-lehdessä ilmoitus:
"Virka haettavana. Hurrien pitäjässä Puuäijän virka julistetaan täten hakukelpoisten haettavaksi 30 vuorokauden kuluessa. Asuntopaikka luonnonihanalla paikalla valtamaantien varrella, kauniin joen lähellä ison kiven vieressä. Palkkaa niin paljon kuin ihmiset näkee hyväksi antaa ja voroilta voi säilyttää. - Virkaan valitulta kielletään uittoon lähtemästä."


kotisivut yhdistykselle