Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Metsät / Meidän metsämme / Vihreä kulta / Metsästys; Sudenkalli

  Tarinat on julkaistu aikaisemmin Vanhaa Räyrinkiä kirjassa. Kirjassa olevat tarinat on koottu Aila Haapalan vetämän  perinnepiirin muisteluista sekä haastatteluista ja asiakirjoista.

Kirjoittaja: Marjatta Pulkkinen.
Artikkeli julkaistaan www.alnus.fi/ -sivuilla tekijöiden luvalla

Metsästys

Sudenkalli

Salmelan Lyyti oli syntynyt Forsbackassa vuonna 1879. Hän on kertonut lapsuudestaan muiston sudesta, joka hakkasi jäisellä hännällä tuvan seinää. Julius Pulkkinen isä oli muistanut suden tappaneen heiltä vastapoikineen lehmän, joka oli ollut köydessä kedolla.

Viimeinen Sudenkalli täälläpäin lienee pantu toimeen vuosisadan vaihteessa. Vuonna 1893 syntynyt Julius Pulkkinen muistelee olleensa silloin siinä kuuden, seitsemän vuoden ikäinen. Pulkkinen kertoo, että kylän kaikki miehet olivat mukana sudenkallissa. Joka suunnalta vietiin rintamaa eteenpäin ja ammuttiin kovasti. Nimismies antoi ruutia. Miehet menivät ja ammuskeli-vat. Tarkoitus ei ollut saada saalista, vaan sudet ajettiin kauaksi pohjoiseen. Halsualaiset olivat samassa rintamassa, ajettiin Ullavaan ja Kaustiselle. Sitten taas lahtivät kaustislaiset ja toholampilaiset jatkamaan.

 kotisivut yhdistykselle