Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Metsät / Meidän metsämme / Vihreä kulta / Sahamyllyt; Heikkilän Seikankosken saha ja mylly

 

Tarina on julkaistu aikaisemmin Vanhaa Räyrinkiä kirjassa. Kirjassa olevat tarinat on koottu Aila Haapalan vetämän  perinnepiirin muisteluista sekä haastatteluista ja asiakirjoista.

Kirjoittaja: Anna-Leena Alaspää.
Artikkeli julkaistaan www.alnus.fi/ -sivuilla tekijöiden luvalla

Heikkilän Seikankosken saha ja mylly


Porasenjoen saha on edelleen käytössä , mutta hävinneitä sahoja on ollut useampia. Juho ja Erkki Aho perustivat vuonna 1884 sahan ja myllyn Heikkilän Seikankoskeen. Juho Aho mainittiin jo aikaisemmin 1870-luvulla Karjalankosken sahan omistajana.1 Toukokuun lopulla 1886 kuulutet-tiin kirkossa: "Ensiviikon kuluessa pitää Heikkilän koskessa olevan sahamyllyn luona olevat sahatukit omistajain toimesta ilmoittamaan sahalla, jotta niitä voidaan valmistaa, jos laudoiksi, plankuiksi tait muiksi tarpeiksi. Sahapuita otetaan mainitun ajan kuluessa sahattavaksi. Juho Aho." Jauhojen jauhaminen oli tässä Holkerin myllyssä tärkeämpi ja tuottavampi toiminta ja sahaus paremminkin sivuhomma; ainakaan sahatun puutavaran arvoa ei mainita, kun sen sijaan myllyn mainitaan jauhaneen viljaa vähävetisinäkin aikoina.

katajan_saha_ja_mylly2-2.jpg

 


Katajan mylly ja saha Eeli Katajan aikaan. Viimeksi siellä tehtin jäätelötikkuja, jonka raakaa-aine tuotiin kivijärveltä, jossa Paavo Kataja teki vaneria. Katajan sahan toiminta loppui 1970-luvun alkupuolella.

Räyringin mylly- ja sähköosuuskunta osti myllyn ja rakensi sen palon jälkeen 1920-luvulla uudelleen.  1930-luvulla se joutui kyttökelvot-tomaksi koskenperkauksen takia, jolloin Fiilus Kataja osti sen ja siirsi Salmelaan. Han rakensi taas sen yhteyteen myös sahan ja pärehöylän. Sahaustoiminta jäi täälläkin vähäisemmäksi, sillä imu-kaasumoottorin kyttövoima ei tahtonut riittää sekä myllyyn että sahaan, ja saha sai silloin seisoa.

 

 

 

 


kotisivut yhdistykselle