Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Metsät / Meidän metsämme / Vihreä kulta / Sahamyllyt; Plankkusahat

 

Tarina on julkaistu aikaisemmin Vanhaa Räyrinkiä kirjassa. Kirjassa olevat tarinat on koottu Aila Haapalan vetämän  perinnepiirin muisteluista sekä haastatteluista ja asiakirjoista.

Kirjoittaja: Anna-Leena Alaspää.
Artikkeli julkaistaan www.alnus.fi/ -sivuilla tekijöiden luvall

Plankkusahat


Taloilla oli ainakin 1800-luvulla omaan kdyttöön miesvoimaisia plankkusahoja. Alperin mestari teki plankkusahan plareja paljonkin.' Kun Siponkosken taloa palon jälkeen 1901 rakennettiin uudelleen, tehtiin lankkuja vielä plankkusahalla.
- Se on niinko justeeri, mutta pitempi. Meillä oli vielä niitä pukkejaki. Vanhantuvan laattialankut oli plankkusahalla sahattu. Tyvipäästä ne oli leviämpiä ja latvapäästä soukempia. Ne oli sovitet-tu vuorotellen tyvi ja latva, että tuli suoraa.
- Ne oli sarvihöylällä höylätty, aina kaks miestä, ei siinä kauan viipunukka. Se oli kovaa tybtä, mutta syöthin läskiä ja ruisleipää, miehet oli kovasa kunnosa, muistelee Arvi Siponkoski.
- Peräsaaren messästä Pykälikosta löyty suuria puita. Sielä oli ollu semmonenki kuusi, että sen latvasta näky kolomen kirkon torni. (Olikohan se juuri Einon Uudentuvan kullalla se vankkahir-si, joka jakoi tuvankullan pitkittäin kahteen osaan ja kannatti välikattoa?)
 

kotisivut yhdistykselle