Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

 

 

 Alnus ry / Retket / Tapionpäivän retkeily

 

 Tapionpäivän retkeily 18.06.2008

 havula-2.jpg

 

Retkeilyn aloitimme kalajoen Plassilta tutustumalla sahanomistaja Oskari Santaholman residenssiin, Havulaan.

Se on kaunis, kartanonomainen, yli satavuotias puutalo, jossa arvokas sisustus on säilytetty entisessä loistossaan.

mylly_tyngalla-2.jpg

Historialliseen Tyngän saha ja myllyn historiaan ja nykyiseen toimintaan johdatti Raimo Hihnala historiallisen videon myötä. Osuuskunta on perustettu 1916 ja sillä on n. 400 jäsentä. Sahaustoimintaa harjoitetaan nykyisin omista tukeista vuokrasahauksena. Raimon ja retkeläisten musiikki-imprvisaatio osti tunnelmaa entisestään. Hienoa historian kerrontaa!

palokujalla2008-2.jpg

 

Kalajoen suuren 1970 metsäpalon tapahtumista ja alueen nykynäkymistä kuulimme palon sammuttamiseksi raivatulla palokujalla.
Metsää paloi tuolloin 2000 ha. Nyt metsiköt ovat pääosiltaan lähes 40-vuotiaita ja raivoisan metsäpalon jälkiä on vaikea havaita. Pentti Vuollet johdattelee aiheeseen.

metsakulttuurikeskus2008-2.jpg

 

Lounaalla kuulimme Hiekkasärkillä olevan Tapion Tuvan kuulumisia ja tutustuimme siellä toimintansa aloittavaan Alnuksen metsäkulttuurikesukseen.

siiponjoki4-2.jpg

 

Siiponjoen kanjonin maisemat olivat oiva ympäristö Pohjois-Pohjanmaan Liiton vetämän "Elävä joki" -hankkeen esittelylle. Siitä meille kertoi ympäristöpäälikkö Ismo Karhu. Päivän päätteeksi lyhyt patikointi tässä luonnontilaisessa  ja rehevässä kanjonissa.

 

Retken ohjelma täältä pdf (0,091 Mb).

 Sivun kuvat: TS-2008

Paluu

 

 


kotisivut yhdistykselle