Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Tarinat_2

Muistiin merkitty 6.6.2015 Alnus ry:n retkeilyllä 

Lestijärven metsänvartijatiloilla.

Väinö Vistbacka oli metsänvartijana Niskankorven

metsänvartijatilalla. Väinöllä oli kettu, joka kerran 

kusi Väinön suuhun. Siitä Väinö heitti ketun ilmaan

ja ampui kuoliaaksi. Väinö tuumas, olinpa

äkkipikanen kun tapoin kettuni. Väinö kuljetti

pienoiskivääriä mukanaan ja ampui hauen, mutta

ei se maistunut 

kun ei ollut suolaa mukana paistokseen.

Niskankorven ikkunasta täytyi näkyä joelle 

valvonnan vuoksi kuin myös järven yli  Ilolaan.

Niskankorvesta jatkui erämaahan polkupyörätie 

pitkokset mutta leveämmät.Väinö Vistbacka teki 

puutöitä ja tarvekaluja, joissa veistetty W. Väinö

löysi erämaasta matkalaukun mallisen kiven

jonka kuljetti itselleen hautakiveksi, jonka 

alla saikin leposijan. Väinö aloitti työn 1916. 

Niskankorven metsänvartijatilaa sanottiin 

myös Kotikoskeksi.

niskankorpi.jpg

Niskankorpi metsänvartijatila, alla  aitta.

aitta300.jpg

    Alla on puhtaaksi kirjoitettu katkelma "Poliisikonstaapelin   päiväkirjaa". Henkilönimet on jätetty pois. Kirjoitusasu kuten päiväkirjassa. Tapahtumapaikka Ylivieska. Teksti voidaan julkaista myös muussa yhteydessä. Ylösottaja Matti Parikka.    

Poliisikonstaapelin päiväkirjan ohjeessa sanotaan mm. että päiväkirja on aina pidettävä mukana.

Merkinnät on tehtävä selvästi ja lyhyesti sekä vältettävä tarpeettomien sanojen käyttämistä.

Päiväkirja on kuukausittain ennen seuraavan kuukauden 5. päivää esitettävä nimismiehelle tarkastettavaksi.

Sarakkeina päiväkirjassa ovat: Numero, päiväm. sekä K.P. N:o, joka on nimismiehen kirje-tai muun päiväkirjan numero, jos asia on nimismiehen toimeksi antama ja asia on merkitty nimismiehen päiväkirjaan. Tarkasteltavassa päiväkirjassa ei ole käytetty kuin päiväm-saraketta; usein tapauksen päivämäärä on selostuksen alussa.

Päiväkirja on elokuulta 1940 aina 16.5.1943 asti, jolloin on merkitty ” leimattiin 15 kp Piisama myyrän nahkaa.

Kahden ja puolen vuoden aikana konstaapelin päiväkirjaan on merkitty 17 tapausta, joissa polkupyörä on kadonnut. Suuri osa tapauksista selviää kun pyörä on otettu tahattomasti oman pyörän sijaan. Kadonneita polkypyöriä myös löytyy hyvin ja käräjäreissuun ei näistä yksikään muistikirjan mukaan johda.

Helmikuun 8 pnä 1941Ilmoittaa talokas että hänen metsästään on Kiimakankaan sarasta on kaksi viikko taaksepäin välisenä aikana varastettu ainakin yksi iso kuusipuu jonka arvo on 200 markkaa. Ilmoituksen johdosta lähtin ilmoittajan pojan opastamana ottamaan selvää onko ilmoittajan metsästä viety puita. Ottaessani ensin selvää kenekä metsää ilmoittajan metän ympärillä on. Saatuani selville, että toisella rajalla on ja toisella puolella , ennen metsään menoa kävin kysymässä ovat he ajaneet tämän talven aikana Kiimakankaan sarasta minkäänlaisia tukkipuita, mutta he kielsivät ette he ole ajaneet lumen aikana äsken mainitusta sarasta mitään puukuormaa.

Mentyäni metsään tarkastamaan havaitsin että ilmoituksessa on perää, että oli viety Kiimakankaan keskellä iso kuusipuu jonka kannon läpimitta oli 40 cm ja latva oli noin 30 jalan päästä 5 tuumaa. Kun oli sahattu palaset – palanen latvasta että kannosta kun pääsi jäljistä selville että hakattu puu on kuletettu kylälle päin. Kun metsästä palattua kunnalliskotin luota tapasin maantien laitattu 5 kpl tukkipuita, joissa oli yksi rungo sellainen että sahatut kappaleet sopivat tyveksen että latvaan, joten ei ollut mitään epäilystä ettei sanottu puu ollut viety ilmoittajan metsästä. Saatuani selville että mainitun tukki kasan oli ajanut . Metsästä palattuani menin asunnolle jossa selvisi että poika oli ajanut erehtyksessä useamman kuorman leveranssitukkeja kaikki metsästä, mutta tämä oli tapahtunut erehtyksessä, asialliset olivat hyvin halukkaita sopimaan erhetyksensä aikoen ensi arkipäivänä käytä metsässä tarkastamassa kuinka monta runkoa on kaikkiaan kaatettu.

Seuraava raportti on jo helmikuun 10. päivältä 1941 sisältäen tiedon että iltamista palattaessa oli hevosmies ajanut reellään niin lähellä tielläkulkijoita että aisanpää oli käynyt kävelijän hartijoihin ja polkupyörä joutui reen alle. Osapuolet sopivat asian.

31.12.-42 on kolme sivua konstaapelin päiväkirjassa oravannahkoja eri pyytäjiltä; 157 nahkaa eniten yhdeltä pyytäjältä, kaikki yhteensä 936 nahkaa.

Inhimillisen elämän ilmiöinä konstaapeli osallistui myös kadonneen etsintään ja kuljetti mielisairaan. Kadonnut löytyi kuolleena ja omaisten toivomuksesta esitettiin että ruumiinavausta ei tehtäisi ja mielisairas oli rauhallinen kuljetuksen ajan.

Paluu etusivulle


kotisivut yhdistykselle