Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Alnus ry / Retket / Kokkola retkeily

Seuraava sivu 

1 | 2 | 3

METSÄ JA MERI KOKKOLAN KEHITYKSESSÄ 15.09.2006

Kokkola-retkeily käynnistyi jo aamuhämärissä, kun kokoonnuimme nuorisokeskus Villa Elban pihassa. Tavoitteenamme oli Sannanrannan Rummelön lintutorni, jonne kuljimme hallan kuuraamia pitkospuita seuraillen, läpi luontopolun varren harmaalepikoiden kera punakylkirastaan ensilaulujen. Oppaanamme toimi Kokkolan lintuharrastajista lukion biologianopettaja Terho Taarna ja. Tarkempi ohjelma täältä.

   Leppä pioneeripuulajina, latinankieliseltä nimeltään "alnus", on lannoittanut pohjanmaan merestä nouseen maan toisten puiden ja kasvien tulla. Nimestä haastetta myös Alnus ry:n toimintaan!
1.satama

Kun aamu valkeni ja särkällä piirtyvät lintusilhuetit saivat lajinomaiset piirteensä ja värinsä, jatkoi rannalla laiduntava lammaslauma vielä yön lepoaan. Tuli aika palailla täältä vanhalta kaupungin yhteislaidunalueelta, joka nykyisin on "pyhitetty" lintujen ja luonnon omiin tarpeisiin. Upea aamun avaus!

  Kuva KH-06  

 


 
Ensimmäinen satamapaikka 1500-luvulla on sijainnut Kaarlelan kirkon seutuvilla Tsäryholmen (Terveholma) nimisellä saarella, nykyisin Palminpuisto myös Kahden männyn mäkenä tunnettu paikka.

Meri lainehti silloin Kaustarinlahdella 2-3 km levyisenä Suntin eli Kaupungin salmen yhdistäessä sen Vanhankaupungin lahteen.

Silloisia vientiartikkeleita ovat olleet voi ja erilaiset kalat (5-6 eri kalalajia), lohi, hauki, siika, silakka sekä vasikan-, ketun- oravan- ym nahkoja. Terva tulli vasta myöhemmin.

Kirkon vieressä seisoo edelleen ryhdikkäänä vuonna 1736 valmistunut Chydeniuksen pappila. Assistentti Merja Passojan opastuksella saimme tutustua tähän karoliinisen pohjakaavan (eli taloa pääsee kiertämään huoneesta toiseen) mukaan rakennettuun pappilaan. Chydeniuksen aikana siellä pidettyihin tilaisuuksiin on mahtunut jopa 300 henkilöä. Sittemmin pappilan huonejärjestystä on useasti muutettu.

 

Seuraava sivu

1 | 2 | 3


kotisivut yhdistykselle