Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Metsähisoria / Tarinat

Paluu etusivulle

Lisää Tarinoita Etusivu -> Metsähistoria -> Tarinat_2

Tarinat

tehopakkaus2.jpg

Alla KOPIOITU Facebookista  PAIKALLISHISTORIAA ALAN HARRASTAJILLE 

Tehopakkaus metsätyömiehille.

(Viljo Häkkinen, sähköposti 10.3.2009): Sotien aikaan oli kaikesta puute - työntekijöistä ja myös työn tuloksista. Muun muassa metsätyöt ja tukkien uitto oli minulle tuttuja jo kansakoulu ajoilta alkaen.
Oli niin sanottuja mottitalkoita, eli kaupunkilaisiakin kärrättiin mottien eli halkojen tekoon maatilojen metsiin.


Yksi paljon käytetty iskulause oli: "Hakkuut Harvialan metsissä on alkaneet". Harviala oli iso kartano Hämeessä. Yhtenä porkkanana käytettiin oheisen kuvan mukaista 'Tehopakkausta'. Sen saamisen ehdot oli kovat. Muistaakseni 4 mottia päivässä kahden viikon aikana.


Pakkauksen sisältö oli houkuttava. Kahvia, sokeria ja 'Työmies'-savukkeita.


Taisin olla jo rippikoulun käynyt, kun yritin saada pakkausta. Olisiko ollut kevät-talvi 1945 tai ehkä paremminkin 1946, kun Kurikkasuon laitamilla ahersin. Ei ollut kunnollisia kenkiäkään.

Työnjohtaja asui muistaakseni Jyväskylän lähellä Vihtavuoressa ja hänen kotonaan oli yhtiön toimesta hankittuja käytettyjä varusteita, jotka olivat ilmeisesti USA:n armeijan sotilailta peräisin. Niitä hän harkitusti jakoi työmiehilleen.
Kävin siellä valitsemassa itselleni käytetyt kengät, jotka oli melkein uudet ns. "maihinnousut", mutta ihme ja kumma niissä oli meikäläisen lapikkaannokka. Sanoivat niitä norjalaisiksi. Kengät olivat mitä mainioimmat hiihtokengät myöskin.

 
Tehopakkausta en olisi saanut koskaan, sillä ei minusta ollut sellaisten mottimäärien tekijäksi. Jostakin syystä työnjohtaja armahti ja sain 'Tehopakkauksen'. Silloin vielä kahvi, sokeri ja tupakka kuin moni muukin tavara oli säännöstelyn alaista, eli niitä sai vain ns. korttiannoksina, joten pakkausta arvostettiin.

Voitto Puukangas s. 1915 k. 2010

Kälviän Tuomaalankylällä Jari Puukangas kertoilee:

Koulussa isällä oli piirustuksesta ja veistosta arvosana 10 ja opettaja oli kehoittanut Voittoa hakeutumaan taideopintoihin.

Voitto Puukangas oli Lapissa ajamassa saksalaisia maasta ja paluu matkalla kohti Pietarsaarta laiva joutui odottamaan myrskyn laantumista merellä. Osa lastista menetettiin mereen ja vointi monella oli huono keikkuvassa laivassa.

Sitten 1980 luvulla alkoi Voitto Puukangas tehdä puutöitä, joita on levinnyt ympäri maapallon Etelänapamannerta lukuunottamatta. 

dsc08031p2.jpg  

Voitto Puukankaan veistämä pöllinkuorija.

 Tukkisuma Livojärvellä

Muistelenpa tarinaa Posion Livojärven Säikänsalmesta eli Rivieeralta. Sitä

kertoili K Karjalainen siinä paikan päällä. Ja se meni näin. Olipahan tukkilautta kierretty puomilla ja puominpäät rannassa kiinni. Oli mies alkanut kiinnitystä mielestänsä parantamaan ja irrotti puomin. Oli senverta tuulenviriä, että se tarttui pyrrääseen ja niin lähti lautta liikkeelle. Kiskoi miesi puomia mutta ei riitä yhden ihmisen voimat siihen. Mitä teki mies ?

No irrotti sen puomin toisenkin pään rannasta. Näin tuulen alle jäi puomi pitämään jotenkin puita kasassa liikkeessä. Sitten kamalaa vauhtia taloihin hälyttämään miehiä veneille ottamaan lautta kiinni ettei puut leviä Livojärven kultaisille rantahietikoille . .


KUINKA MUTKALAMMELLE MOOTTORISAHA HANKITTIIN

Eero Pelto-Arvo kertoili, että kun hän oli sotaväestä tullut ja kävi moottorisahakurssilla, niin Eeron isoisä osti HOMELITE moottorisahan vuonna 1959. Ja se oli Mutkalammen kylän ensimmäinen moottorisaha. Homelite maksoi 1150 markkaa.

Silloin oli ollut myrskykesä Himangalla ja myrskypuita selvittämään moottorisahaa tarvittiin. Eero kertoili, että kun hän ensimmäistä puuta pihapiirissä sahasi poikki niin sepä kaatui puhelinlangoille ja eristimet vaan putosivat seinältä! 

homelite22.jpg
homelite5.jpg homelite42.jpg

Paluu etusivulle 


kotisivut yhdistykselle