Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Pentti Vuollet:

Onhan suomen kieli tiettävästi ainoa, jossa metsästää -verbi on johdettu metsä sanasta. Muissa kielissähän se on yleensä jahdata, pyytää saalistaa ym.


Vuollet Pentti kertoili:

Käyntihäiriöitä

Kun moottorisahat Suomessa yleistyivät 1950 -60 lukujen vaihteessa painoivat ne yleensä noin 10 - 15 kiloa, eikä käyntivarmuus ollut nykyistä tasoa.

Elmeri oli hankkinut oman moottorisahansa heti ensimmäisten joukossa. Hänenkin sahassaan oli varsinkin talvella käynnistysvaikeuksia. Palstanaapurinsa kanssa, joka vielä käytti "purmolaista", tapasivat he syödä eväitään yhteisillä tulilla. Taas kerran Elmerin palstalta kuului muutamia pitkiä käynnistysyrityksiä, mutta sahan ei vain käynnistynyt. Naapuri kysyi nuotiolla Elmeriltä, että miten moottorisaha on pelannut. Hän sai lyhyen vastauksen: "Ei aivan nuhteettomasti".Tangoa Metsäkämpällä

Sotien jälkeen huoltamattomilla metsäkämpillä olot olivat äärimmäisen alkeellisia. Ruoan jokainen laittoi itse, eikä minkäänlaisia peseytymismahdollisuuksia ollut, muusta "viihdykkeestä" puhumattakaan.

Kerran Oskari oli tehnyt kuitenkin kaupunkireissun ja tuli hilpeällä tuulella takaisin kämpälle, toipa tuliaisia kavereillekin. Kämpän soittotaitoinen mies soitti huuliharppua ja lopuksi haikean tangon. Eihän tällaisiin paikkoihin saa naisia kirveelläkään, joten Oskari otti porraspäästä varsiluudan, jota tanssitti. Soiton loppuessa Oskari puristi lujasti "daamiaan" itseään vasten toinen jalka vaaksan verran lattian yläpuolella ja pyysi soittajaa, että soita vielä pari tahtia, niin saan jalan alas.


Paras metsästyskoira

Metsästys on aina ollut aina olennainen osa suomalaista metsäkulttuuria. Kälviällä metsämiehet kerran väittelivät siitä, mikä rotu on paras metsästyskoira. Monia rotuja tuli esille. Viimein miehet kysyivät Tuunalan Veikolta, miksi sinä, jolla on aina joka asiaan varma mielipide, olet aivan hiljaa. Veikko vastasi, ettei tästä asiasta tarvitse edes väitellä, sehän on Suomenpystykorva, se pyytää isännän kanssa samaan reppuun. Meillä oli ennen sotia pystykorva, jota parempaa en ole tavannut. Olin tosin nuorena vähän liian malttamaton, joten ajoin linnun usein lentoon ennen kuin olin ampumaetäisyydellä. Pettymys oli silloin koiralla ainakin yhtä suuri kuin minullakin. Olisihan saalis ollut molempien niukkaan ruokavalioon tarpeen.

Kerronpa esimerkin. Kerran heinäaikana, silloin ei metsästysajoista oltu niin tarkkoja, kuulin koiran haukun lähes viiden kilometrin päästä Leukun takaa. Sillä koiralla oli kirkas ja kantava ääni, että kuulin sen niittokoneen raksutuksen yli. Haukkutyylistä tiesin siellä olevan ukkometson. Hiivin haukkua kohti noin kilometrin ja jatkoin sen jälkeen kontaten. Pari kilometriä ennen haukkua aloin ryömiä vetäen "Huuskvarnaa" hihnasta perässäni. Näin varmistaen pääsinkin sopivalle ampumaetäisyydelle ja laukaisin aseeni. Patruuna ei kuitenkaan syttynyt, metso kuuli laukaisukoneiston äänen ja otti siivilleen. Molemmat olimme tehneet kovan työn, joten murhekin oli yhteinen. Minulta pääsi itku, samoin koiraltakin!

Tarinasivu_ 2

Sarvihöylä Jouko Kullan kotimuseosta Himangan Pöntiönperältä.

  • Tapio Salmela muisteli: Ei emännät pitäneet pahana, kun miesväki nikkaroi tarvekaluja, rekiä ja esineitä  pirtissä. Lastut lattialla olivat erinomaisia hellaa, piisiä tahi leivinuunia sytytettäessä. 
  • Tuvan orsilla kalupuut so. puutavara nikkaritöihin kuivui perusteellisesti. Valmiissa sitten liitokset tiivistyivät, kun esineen käyttö alkoi- useimmin ulkoilmassa.


JOUKO KULLAN KOTIMUSEO HIMANGAN PÖNTIÖNPERÄLLÄ kuvattu 3.7. 2012

Alnus ry:n vuosikokouksessa 19.2.2017 Eskolankylässä

 kertoili Sarjan Pentti tarinan, jota yritän tähän muistella.

Oli kaivurimies tekemässä metsätienpohjaa suunnitelman mukaisesti, niin huomasi äkisti kauhassa olevassa kivessä hakatun numeron.- seittemänkö se nyt oli. No voi paha henki !

 Niin pudotti pyykkikiven niille sijoilleen ja sitten tekemään ilmoitusta tapauksesta. 

Asiaa tutkittiin ja tekijää kuulusteltiin. Olihan se pitkän rajan niinkutsuttu välipyykki. Maanmittari totesi, että asia on selvä tällä ja korjattu.

 Mutta seuraavalla kerralla, kun pyykkiä siirrät- siirrä reilummasti niin on enempi tutkimista!


kotisivut yhdistykselle