Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

  
Nimimerkillä kirjoitettuja muisteluksia, siksi kopioin . Sahamerkit lihavoitu.

Homelite oli tunnettu ja luotettu amerikkalainen saha. Stihl oli saksalainen, Pioneer muistaakseni ruotsalainen. Wright, jossa terä liikkuin edestakaisin, oli amerikkalainen ja muuten hyvä mutta tehoton isommassa puussa. Canadien oli nimensä mukaisesti kanadalainen. McCulloch oli amerikkallainen ja ensin painava, mutta keveni ja oli epäluotettava kalvokaasuttimensa takia, mutta kehittyi ja tuli luotettavaksi. 50-luvun lopulla tuli amerikkalainen Remington, joka oli jo melko kevyt ja hyvin toimiva. Ensimmäisiä sahoja taisi olla Sankey Aspin, joka oli hemmetin painava. Erikoisuus oli neuvostoliittolainen saha, joka oli hyvin raskas ja kuiin kyläsepän tekemä. Moottorisaha kehittyessään ja keventyessään jo 1957-58 mullisti metsätyön. Se oli sen ajan huipputekniikkaa.


Kyllä muistetaan vanhoja moottorisahoja, kotonani ensimmäinen sellainen oli Dolmar kohokaasutin ja niinsanotulla niskantaittajalla varustettu eli kaato ja katkoma- asennot saatiin neljäsosa kierrosta teräosaa kääntämällä, painoi kuin synti n.20kg täydessä latingissa, terä katkeili yhtenään sitä sai sitten lumihangesta etsiä kissojen ja koirien kanssa. sitten alkoi jo tulla ns. kalvokaasuttimilla varustettuja sahoja Tillotson oli kaasuttimen merkki, meillekin vaihdettiin Mc Cullog se oli jo huomattavasti kevyempi koska niskantaittajaa ei tarvittu, muuten hirmu vahva saha, tuttavani teki sellaisesta polkupyörän moottorin ja ajeli kauppareissut sillä. Tämä venäläinen moottorisaha oli "Rusba" siinä oli korkeat sarvet jotta pystyi seisaltaan sahaamaan ja niissä oli polttoaine säiliö.


Minä muistan 1955 kun veljeni kanssa ostettiin käytettynä saha joka painoi 18 kg merkki oli sankey aspin voima riitti mutta sangat ei kestänyt,kyllä se oli kai tarkoitettu kahen miehen sahattavaksi koska nuo sangat kiersi koko sahan ympäri,arvelimme että se on tuotu rapakon takaa käytettynä,loisto vehe kun vain ruista ranteesta löytyi oli se niin painava.


Kyllä muistan Solo Rex paino lähenteli jotakin 15kg kun tankit olivat täynnä,125 kuution moottori.Kaatoon käytettiin ja paksut oksat katkaistiinVuosi kun tätä käytin ammattityöhön metsurina oli 1964-1965.Kyllä oli uni makeaa eikä siihen aikaan edes flunssaa tullut kuin nykyään.Selvästi ylikunnossa olivat metsurit ja selvästi alipalkattuja kun kaikki tienestit meni ruokaan.


Minä muistan, kun kuulin ensimmäisen moottorisaha äänen . Oli Dolmar -merkkinen ja se ei toiminut juuri ollenkaan. Oli muistaakseni talvi 1957-58. Itse sahattiin justeerilla ja pokasahalla. Meillä oli savotassa kaatomies, joka sahasi pukkurilla eli yhden miehen justeerilla. Oli pätevä metsätyömies.
Kotiin hankittiin moottorisaha 1959. Merkki oli Stihl. Painoi 15 kiloa.
Terä oli käännettävä erikseen kaato- ja katkonta-asentoon. Muuten saha oli varmatoiminen.

Pääsivulle

Keltaista kulloppia kutsuttiin miljoonakullopiksi. Vähän aikaa taksat oli pokasahan taksat ja sahattiin Gullopilla. sitten tilanne muuttui.


kotisivut yhdistykselle