Yhteystiedot

Alnus ry
Mastotie 10
68100 Himanka

Alnus ry/ Retket / Aikaisemmat retket (2) / Sievin retki / Annen tarinoita

Luontoretki Metsähistoriaan Sievin Etelä-Sydänmaalle
26.8.-2004

DSC06240.jpg

Retkeläiset kulkivat metsänhoitaja Väinö Alopaeuksen v. 1915-1917 teettämää metsänhoitotietä pitkin. Tie lähtee Ojanperältä kohti Kanalaa ja Takkulaa (Toholammin tietä kohti).

Arkistoietojen mukaan tie on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja sen rungon kivirakennelmat näkyvät vieläkin tien reunoissa. Väinö Alopaeus toimi tien rakennusaikoihin metsähallituksen Kalajoen hoitoalueen johtajana ja hänen toimipaikansa oli Sievin Vanhallakirkolla.

Kuvia lisätty kesäk. 2017, koska alkup. kadonneet.

DSC06225.jpg

Ojanperän tiellä Petäjäojan sillankupeessa Anne Ruuttula-Vasari johdatti retkeläiset tervanpolton historiaan. Perimätiedon mukaan lähistöllä oleva Pikipannunkangas on saanut nimensä siitä, kun siellä poltettu tervahauta pääsi palamaan pieksi.

Tarinan mukaan jossain Louetojan varrelle oli tervahautaa vartioimaan jätetty Pikku-Topias. Pojan vartioima hauta paloi pieksi, ja Topias juoksi hädissään Vanhallekirkolle kertomaan asiasta. Hän sai hätääntyneenä sanotuksi vain kolme kertaa: "Palo, palo, palo." Sen jälkeen hän hukuttautui Vääräjokeen. Rahaa olisi tullut juoksevasta tervasta, ei niinkään piestä

Sydänmaa-alueen läpi kulkevassa Petäjäojassa on uitettu puuta vielä 1920-luvulla. Oja laskee Vääräjokeen, jota pitkin uitetut puut saatiin Kukon sahalle, joka olikin suurin Sieviläinen työllistäjä 1920-luvulla. Sieviläinen Veikko Uusitalo on koonnut sahamiljööstä hienon pienoismallin, jota voi käydä ihastelemassa Sievin kirjastossa.

DSC06223.jpg Ryhmäjärven laavulla Aarne Huhtala tarinoi Ryhmäjärven keväisistä jäänsahauksista. Uittoa varten sahattiin keväisin järven päästä päähän jäähän uoma, jota pitkin puut uitettiin järven yli korkean veden aikana.

Retken vetäjä Matti Parikka haastattelijana

 

 

 

 


kotisivut yhdistykselle